A 923-as Pázmány Péter Cserkészcsapat naplója

A 923-as Pázmány Péter Cserkészcsapat naplója

A vadnyugat híres fegyverei #3 - a winchester-puska

2018. július 23. - 923pazmany

Indián regényt valószínű mindenki olvasott és western filmet is talán mindenki látott már. Ismerjük a szereplőket, a hősöket és a színészeket. De vajon ismerjük-e eszközeiket? A történetekbe állandóan vissza-vissza térő megnevezéseket: a bowie-kést, a coltot, vagy a winchester puskát? A legendás fegyverek ma reneszánszukat élik, de vajon mi tette őket halhatatlanná, mi különbözteti meg őket a többi eszköztől?

Benjamin Tyler Henry (1821-1898) gépészként kezdte Robbins&Lawrance fegyvermestereknél az 1849-es év elején. Az itt tervezett és készített ismétlőpuska már rendelkezett a későbbi Henry-puska egyik legjellegzetesebb jegyével, a lőszert tároló cső alatti tárral. A cég azonban csődbe ment.

Henry később, a New Haven-ben, Oliver Winchester elnökségével megalakult The New Haven Arms Company –hez került, ahol folytatta az ismétlőfegyverek gyártását és fejlesztését. A lőszer gyenge teljesítménye miatt a vásárlók nem igazán kedvelték a fegyvereiket, ezek ugyanis a vadászatra szinte teljesen alkalmatlanok voltak.

A csőd már-már elkerülhetetlennek látszott, amikor is Henry a termelési részleg vezetőjeként egy általa tervezett ismétlőpuska tervrajzát tette le a főnöke, O. Winchester íróasztalára. Ez volt a Henry ismétlőpuska. Az első Henry-puska 1860-ban készült el. Jellegzetessége az alsókulcsos zárszerkezet és a cső alatti, 15 darab lőszert befogadni képes csőtár.

A fegyver gyakorlati megvalósítását segítette a Smith&Wesson által szabadalmazott lőszer, aminek alapján Henry, egy, az ismétlőpuskához tartozó lőszert tervezett. A Henry ismétlőpuska tűzgyorsasága lenyűgözte a XIX. század emberét. Az elöltöltős fegyverekhez szokott közönség földbe gyökerezett lábbal, ámulva figyelte, hogy a Henry 5 perc 45 másodperc alatt 120 lyukat varázsolt a céltáblába.

A Henry gyorsasága abban a korban elképesztő volt, és 200 yardig (kb. 183 méter) pontosan lehetett vele lőni. A fegyver későbbi használata felszínre hozott néhány negatívumot is, például az egymás után leadott lövések közben felforrósodó cső sokszor megégette a lövész kezét, vagy a csőtár nyitottsága miatt érzékeny volt az elkoszolódásra.

Oliver Winchester felmérte a hiányosságokat, és úgy döntött, hogy azokat kiküszöbölve egy szerkezetileg szinte teljesen megegyező, új fegyvert dob a piacra. Ez a fegyver, a Winchester M1866 alsókulcsos ismétlőpuska néven híresült el.

A Henry ismétlőpuska korhű másolatai az 1970-es évek végén jelentek meg. Kaliberüket tekintve eltértek az eredeti fegyvertől. A ma kapható legjobb másolatok a németországi Hege-Uberti cégtől kerülnek a boltokba, de emellett számos más gyártó palettáját is színesítik a Henry ismétlőfegyverek. Azokban az országokban, ahol a törvények megengedik a Henry ismétlőpuska sport- és vadászati célra való használatát, valamint a lőszer házilagos újratöltését és tartását, a fegyver ma reneszánszát éli.

oldshatterhandcsodafegyvere1.jpg

01.JPG

A vadnyugat híres fegyverei #2 - a Colt revolverek

Indián regényt valószínű mindenki olvasott és western filmet is talán mindenki látott már. Ismerjük a szereplőket, a hősöket és a színészeket. De vajon ismerjük-e eszközeiket? A történetekbe állandóan vissza-vissza térő megnevezéseket: a bowie-kést, a coltot, vagy a winchester puskát? A legendás fegyverek ma reneszánszukat élik, de vajon mi tette őket halhatatlanná, mi különbözteti meg őket a többi eszköztől?

„Igaz, hogy Abraham Lincoln szabadította fel az embereket, de Samuel Colt tette őket egyenlővé.” Remekül szemlélteti ez a XIX. század második felében közszájon forgó mondás azt a hatalmat, amit bárki megszerezhetett egy Colt revolver kézbe vételekor. És erre a hatalomra azoknak is szükségük volt, akik az ekkor még igen laza közbiztonság közepette kívánták megvédeni magukat és családjukat.

Colt ötletének megszületéséig a lőfegyverek legnagyobb problémája az volt, hogy tulajdonosuk, miután kilőtte a csőben lévő golyót, legfeljebb fokosként használhatta fegyverét. Általánossá is váltak a dupla, sőt, 5-6 csövű pisztolyok is, de ezek méretüknél és súlyuknál fogva kezelhetetlennek bizonyultak. Colt tehát felismerte a korabeli lőfegyverek hatékonyságának legnagyobb akadályát, és a tüzelési gyorsaság növelésére igyekezett megoldást találni.

Amikor az ifjú Sam Colt matrózként szolgált, a csörlő dobjának mechanikája elgondolkodtatta, és fejéből kipattant az egyszerű, de mégis forradalmi ötlet: Mi lenne, ha az újratöltési lassúságot egy forgótárral küszöbölné ki?

Az elgondolást tett követte, és az első famodell után fémből is elkészült a szerkezet. Igaz a két prototípus közül az egyik az első lövésnél felrobbant, a másikat pedig el sem lehetett sütni, de a kellő finomítások után az ötlet működőképesnek bizonyult. A forgótár kezdetben öt, később pedig hat töltényt volt képes magába fogadni, így a lövésismétlés ideje jelentősen lerövidült. A hatlövetűek megjelenésével pedig – sokak szerint – Amerika addigi történelme teljesen új irányt vett.

A Colt-ok kezdeti sikereit a texasi rangerek elégedett beszámolói adták, melyet hamarosan a Colt Walker fantázianevű revolverek ezer darabos állami katonai megrendelése követte, és innen már nem volt megállás. Colt 1847-ben alapított cége rohamos fejlődésnek indult, ami a későbbiekben hírnevet és jókora vagyont eredményezett a feltalálónak. A Colt revolverek jó híre felülkerekedett még a legnagyobb versenytársak: a Remington, a Browning és a Winchester termékeinek ismertségén is.

Népszerűségük Európára is átterjedt. A világ egyre több pontján szolgáltak jónak gondolt és kevésbé tisztességes célokat.

A viszonylag fiatalon, 47 éves korában betegségben elhunyt feltaláló haláláig Colt üzemei 400 000 lőfegyvert gyártottak. A vállalatalapítás óta 162 év telt el. Ez idő alatt több mint 30 millió olyan fegyver került ki a gyárkapukon, mely a „Colt” feliratot viselte magán.

A lőfegyverek szerepéről és szükségességéről, azok gyártásáról mindannyian gondolkozhatunk másképpen. Colt feltalálói képességeit azonban mindenki elismeri, hiszen e józan paraszti ésszel és remek megfigyelőképességgel megáldott ember kitörölhetetlenül beírta nevét a világ történelemkönyveibe.

1200px-colt_navy_model_1851.JPG

A vadnyugat híres fegyverei #1 - a bowie kés

Indián regényt valószínű mindenki olvasott és western filmet is talán mindenki látott már. Ismerjük a szereplőket, a hősöket és a színészeket. De vajon ismerjük-e eszközeiket? A történetekbe állandóan vissza-vissza térő megnevezéseket: a bowie-kést, a coltot, vagy a winchester puskát? A legendás fegyverek ma reneszánszukat élik, de vajon mi tette őket halhatatlanná, mi különbözteti meg őket a többi eszköztől?

James Bowie (1796-1836) 19. századi úttörő és katona. Bowie neve késének stílusáról vált ismertté, a jellegzetes formájú kés azóta úgy ismert, mint "Bowiekés". A róla szóló történetek az egyik legszínesebb texasi nemzeti hőssé tették. Az ifjabb Rezin Bowie, a kés tervezője 1793-ban született. Az idősebb Rezin Kentuckyba költöztette családját, ahol 1796-ban megszületett James. Fiatal évei nagy részét Louisianaban töltötte. Sokat vadászott és halászott, és a mondák szerint kötéllel fogott be aligátorokat, vadlovakat, medvéket. 1803-ban James és az ifjabb Rezin beléptek a louisianai seregbe, hogy a Brittekel harcoljanak New Orleansban. A háború után Bowie és testvére Texasba mentek, de 1814-ben visszatértek Louisiana-ba, ahol letelepedtek.

Bowie rengeteg kaland résztvevője volt, sok harcba keveredett és heves vérmérsékletéről volt híres. A legendás kést Rezin adta neki. A kés pengéje 10 és fél inch (26,7 cm) hosszú és 2 inch (5,1 cm) széles volt.

Bowie első híres tette egy verekedésben való részvétel volt, ahol ő maga is megsérült. A verekedés, az úgynevezett homokzátony csata, egy párbajból alakult ki, Samuel Levi Wells és dr. Thomas Maddox között. A két ember egymásra lőtt, de nem találták el egymást. Ekkor a nézők között is lövöldözés alakult ki. Bowie a lövöldözésben megsérült. A csata alatt többen késsel támadtak Bowie-ra, de ő visszadöfte őket hosszú pengéjével. Itt szerezte hírnevét nagyszerű kés-harcáról. Nem meglepő, ha kése is népszerű fegyverré vált. Texasban mindenki olyan kést kért a kovácstól, mint Bowie-é.

Bowie, 1831-ben megnősült és San Antonioban telepedett le. 1833 szeptemberében felesége és gyerekük meghalt kolerában. James Bowie 39 évesen, az alamoi csatában halt meg.

bowie2-510x434.jpg

Bringatúrára készülünk 4. fejezet

A gép felkészítése a túrára

Hosszabb túrára indulni (meg úgy egyébként is) csak jó állapotú bringával szabad. Nagyon meg tudja keseríteni nem csak a saját sorsunkat, de az egész csapat hangulatát, ha azért kell az út szélén ácsorognunk, mert valaki nem készítette fel megfelelően a bringáját.

A felkészítést egy alapos takarítással kezdjük. Erre azért van szükség, mert a kosz alatt meg tudnak bújni a sérülések és problémák. Én már kétszeres pórul jártam ezzel…

  • A láncot és a fogaskerekeket petróleummal mossuk le. Nagyon mocskos meló, csak megfelelő öltözetben, gumikesztyűben, és a megfelelő helyszínen végezzük.
  • Ezután mosószeres vízzel lemossuk az egész bringát. A kerékpár nem tengeralattjáró, könnyen rozsdásodik, ezért a mosás után azonnal töröljük szárazra egy ronggyal!
  • A tiszta gépet aztán vizsgáljuk át tüzetesen: gumik, fékek, fogaskerekek, csavarok, stb.

 …és akkor jöhet a szerelés :-)

  • Ha a bringánk már régen volt zsírozva (2-3 év), vagy nagyon sokat megyünk vele, érdemes egy-egy túra előtt az összes csapágyat szétszerelni, kitisztítani, és friss gépzsírral újrazsírozni.
  • Fékek beállítása: biztosítsa a megfelelő fékező erőt, de ne akadályozza a haladást. A kopott fékpofákat és a kiszálasodott bowdeneket cseréljük ki!
  • Váltók beállítása: ez már igényel némi műszaki tapasztalatot.
  • Minden csavart átnézni, leellenőrizni! Amelyik kopott, görbe, azt kicserélni.
  • Küllők feszességét ellenőrizni, javítani, beállítani. Ezt is csak gyakorlott műszerészeknek ajánlom. Aki még nem csinált ilyet, az forduljon szakemberhez!
  • Gumik: ne legyenek túl öregek, és ne legyenek túl kopottak. A guminyomást 3-4 bar közé állítsuk be. Nemcsak túrára készülve, hanem a hétköznapok során is hasznos a defektálló gumi.

A felkészítést időben el kell kezdeni, és a felkészített bringával a túra előtt még pár napig vagy 1-2 hétig rendszeresen menni kell, hogyha mégsem sikerült mindent tökéletesen beállítani, rendbe tenni, az ne útközben derüljön ki, hanem még az indulás előtt.

Geiger István 923pk

Bringatúrára készülünk 3. fejezet

Ruházat

Alapvető szempont a ruházat kiválasztásánál, hogy a ruha, amiben tekerünk legyen testhez simuló, de ne legyen szoros. A túl laza ruházat akadályozza a mozgást, és nagy a légellenállása.

A másik szempont természetesen az, hogy milyen időjárási viszonyok között bringázunk. A kerékpározás ugye nem éppen téli sport, így inkább az átmeneti és nyári időszakot vesszük górcső alá:

nadrag.jpgNadrág (fontos): minimum combközépig érjen. Legyen könnyű, légáteresztő. Zsebek nem kellenek, illetve ha van, ne nagyon tároljunk benne semmit, mert az menet közben kipotyog. A speciális kerékpáros nadrágban még egy szivacs betét is van, hogy kényelmesebb legyen a nyeregben ülni.

polo.jpgFelső öltözet: hosszú, vagy rövid ujjú. A nyakánál zárt, illetve cipzárral záródó, hogy a menetszél ne kapjon alá. Zsebei ennek már vannak, de az is hátul, a deréknál.

Zokni: lehet speciális bringás zoknit is kapni, de biztos vagyok benne, a normál sport-zokni is tökéletesen megfelel. Legyen nálunk tartalék.

Cipő: egyszerű sportcipő. Vannak olyan kerékpáros cipők, amelyeket egy un. klipsszel csatlakoztatni lehet a pedálhoz, de ennek az általunk is művelt túrázás tekintetében nincs jelentősége.

983471c87b3b6495cab5340e6de36916.pngSisak (fontos): a mérete legyen megfelelő. Ha kicsi, akkor kényelmetlen lesz, ha nagy, akkor pedig lötyög az ember fején, és a nem megfelelő pozíció fog zavarni a tekerésben.

feher_szemuveg.jpgSzemüveg: nyáron egyértelmű a napszemüveg, de napsütés nélkül is hasznos lehet egy fehér szemüveg. Én egy un. munkavédelmi szemüveget használok olyankor, amikor nem tűz a nap. Egy pont úgy néz ki, mint egy sportos napszemüveg, csak éppen átlátszó műanyagból készült. Az ára sem vészes, 1500-2000 Ft-ért már elég jót lehet kapni. A por és a bogarak ellen nagyon hasznos, illetve hűvösebb időszakokban a hideg menetszél nem készteti a szemünket könnyezésre.

kesztyu.jpgKesztyű (fontos): ujjatlan, könnyű, nedvszívó anyagból, a tenyérnél párnázott, hogy a kormány dörzsölő hatását csökkentse, de esésénél is nagyon sok sérüléstől meg tud óvni.

 

 

Geiger István 923pk

Bringatúrára készülünk 2. fejezet

A gép felszereltsége

Sokan vagyunk azért, akik már rendelkeznek bringával, de azt szeretnék túrázásra felkészíteni. Lássuk, mi van akkor, ha van bringánk, milyen felszerelésekre lesz szükségünk?

 Az első, és legfontosabb, hogy a gépünk feleljen meg a KRESZ által meghatározott követelményeknek:

  • elől fehér fényű lámpa
  • hátul vörös fényű lámpa
  • elől fehér színű prizma
  • hátul vörös színű prizma
  • két, egymástól függetlenül működő, megfelelő hatékonyságú fék
  • csengő
  • 2 db borostyán-sárga színű küllő-prizma legalább az első keréken

A KRESZ szerint (még) nem, de a csapat túráin kötelező, egyébként pedig melegen ajánlott felszerelések:

  • bukósikak
  • láthatósági, fényvisszaverő mellény

 

nevtelen.png

Mivel egy aránylag hosszú túrára készülünk, minden képpen úgy kell felszerelnünk a bringát, hogy a csomagokat és felszereléseket el tudjuk helyezni, és még kényelmes, komfortos is legyen a gép.

  • Csomagtartók: lehet előre, az első kerék fölé, vagy hátra szerelni. Ez utóbbi a jellemző, de a tapasztalatom az, hogy a nagyobb terheket (>20 kg) érdemes két csomagtartón elosztva szállítani, ezzel a bringa stabilitása (útfekvés, fékhatás, stb.) számottevően javítható. Anyaga lehet alumínium, acél, vagy műanyag is, lényeg, hogy a terhelhetősége feleljen meg az igényeinknek (én 25 kg-osat javasolnék).
  • Kulacstartó(k): az időjárástól, a tereptől, a helyszíntől függően 1, 2, 3 db, 0,5 – 1 literes
  • Sárvédők: eső, vizes útfelület esetén nem áztat el a felverődő víz. Anyaga lehet acél, alumínium, vagy műanyag
  • Táskák: általánosan elmondható, hogy legyenek vízhatlanok (az ázott ruha háromszor-négyszer olyan nehéz, mint a száraz)
    • Kormánytáska: telefon, kulcsok, pénztárca számára. Egyes típusai átlátszó térképtartóval is rendelkeznek.
    • Váztáska: a vázra erősített, keskeny táska, jellemzően a szerszámoknak, pótalkatrészeknek
    • Nyeregtáska: a nyereg (ülés) mögé szerelt kis táska, apróságoknak, pl. bicikli-zárnak
    • Oldaltáska (a klasszikus): minden egyébnek; ruhák, felszerelések, élelemnek, stb., A teher súlypontja alacsonyan van, nem rontja a stabilitást nagy mértékben. Legyen benne több rekesz, hogy ne keveredjen a kifli-morzsa a zoknival :-) 

 

Geiger István 923pk

Bringa túrára készülünk

1. rész: A gép

A kerékpár a túra legfontosabb eszköze. Jómagam az első három túrámon kölcsön bringával vettem részt. Mégis azonban nézzük azt az esetet, amikor nincs bringánk, de szeretnénk egy saját gépet!

Szóval, milyen gépet válasszunk?

Ma már a kereskedelmi forgalomban szinte minden felhasználási területre lehet kapni speciálisan kialakított gépeket, néhány szempontot azonban a választás megkönnyítése érdekében felsorolnék:

  • országúti versenykerékpár: nagyon könnyű, aránylag gyenge felépítés, vékony gumik, kényelmetlen, nulla felszereltség, szűk tartományban változtatható áttétel (10-15 fokozat)
  • mountain-bike: erős felépítés, vastag, erősen bordázott gumik, kényelmetlen, nulla felszereltség, széles tartományban változtatható áttétel (20-30 fokozat)
  • down-hill: nagyon erős felépítés, vastag, erősen bordázott gumik, kényelmetlen, nulla felszereltség, brutális rugózás, aránylag szűk tartományban változtatható áttétel (6-8 fokozat)
  • BMX: nagyon erős felépítés, vastag gumik, kényelmetlen, nulla felszereltség, kis kerék
  • túra (trekking): erős felépítés, tereptől függően széles, vagy közepesen vékony gumik, jól felszerelt (csomagtartó, világítás, kulacs, stb.), kényelmes, aránylag széles tartományban változtatható áttétel (15-20 fokozat)
  • városi: közepesen erős felépítés, közepesen vékony gumik, KRESZ előírásainak megfelelő felszereltség, kényelmes, váltó nélkül, vagy nagyon szűk tartományban változtatható áttétel (3-5 fokozat)
  • … és vannak ezeknek a keverékei

De nézzük, mire kell még figyelnünk? Kezdjük az aszfalttól:

  • gumik: minél szélesebb, és minél bütykösebb, annál kényelmesebb, de annál nagyobb a gördülési ellenállása, annál erősebben kell tekerni
  • kerekek: minél nagyobb, annál jobban gördül, annál könnyebben fut a bringa
  • rugózás: minél finomabb a rugózás, annál kényelmesebb a bringa, de a rugós tagok plusz terhet jelentenek, illetve az ilyen kerékpárok hajtásához -a rugós tag állandó ki-be mozgása miatt- több energia kell
  • váltó(k): minél több a fokozat, annál optimálisabban tudjuk beállítani a pedálerőt, a túl sok fokozat drága, és a könnyebben vezet meghibásodáshoz
  • fékek:
    • kontrafék: igénytelen, erős, egyszerű a használata, de nehéz, és bonyolult szerkezet, jellemzően gyerek és városi bringákon használják
    • patkófék: a felni oldalára hat, könnyű, közepesen szabályozható, esőben gyakorlatilag használhatatlan, bonyolult a beállítása
    • cantilever fék: könnyű, közepesen szabályozható, nedves felnin is hatékony
    • V-fék (a cantilever továbbfejlesztett változata): könnyű, jól szabályozható, nedves felnin is hatékony, a pofák egyenletesen kopnak, túrázáshoz a legoptimálisabb
    • mechanikus tárcsafék: nagyon erős, hatékony, közepesen szabályozható, időjárástól és tereptől függetlenül használható
    • hidraulikus tárcsafék: nagyon erős, hatékony, nagyon jól szabályozható, időjárástól és tereptől függetlenül használható, ez a csúcs (ára is)
  • ülés, kormány: a felhasználás célja, illetve kényelmi elvárásaink szerint lehet választani. Általánosan azonban elmondható, hogy a sebességért bizony fel kell adni a kényelmet
  • váz: a végére hagytam, de ez az alap, jellemzően két féle anyagból készítik, acél vagy alumínium: az alumínium könnyebb, sérülékenyebb, és drágább. Fontos azonban a vázméret, melyet a felhasználás módja, és testmagasságunk alapján határozhatunk meg.

 

Kerékpár vázméret meghatározása

Mountain bike vázméret meghatározása

 

Országúti kerékpár vázméret meghatározása

 

Hibrid (cross, trekking) kerékpár vázméret meghatározása

forrás: http://kerekpar.co.hu

Geiger István 923pk

 

 

Nemzetközi Vándor Hét - Beszámoló

Hosszú idő után újra magyar látogatója volt a kanderstegi Nemzetközi Cserkészközpontnak. Geiger Edit cserkészünknek volt szerencséje részt venni a Nemzetközi Vándor Hét Téli kiadásán.

Képeket a Külügy facebook oldalán találhattok: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1053083511400798.1073741837.49...


Jó munkát! Sziasztok!
 
Volt szerencsém tavaly év végén eljutni életem első nemzetközi cserkésztáborába. Egy élményekkel teli szívvel és 28 új baráttal érkeztem haza Budapestre.
 
A nemzetközi vándorhetet (International Rover Week) a KISC (Kandersteg International Scout Centre) szervezte. Ez a cserkészpark 1923 óta működik az év 365 napján. Három fizetett alkalmazottja van a többiek önkéntesek a világ minden szegletéből. Ők minimum 3 hónapig maximum 3 évig dolgoznak a KISC-ben.
Kandersteg egy 1230 lakost számláló település, Magyarországról viszonylag körülményesen közelíthető meg. Utaztam kocsival, repülővel, vonattal és busszal is.
 
 
Kalandos volt az odafelé, Bécsből utaztam repülővel Zürichbe, onnan pedig vonattal Kanderstegbe, összesen 12 órát.
Délután ötkor kezdődött a nyitóünnepség, addigra mindenki megérkezett a világ 13 pontjáról: Angliából, Svédországból, Szingapúrból, USA-ból, Hollandiából, Brazíliából, Izlandról, Portugáliából, Svájcból, Mexikóból, Ausztráliából és Makaóból.
 
A szálláson három-emeletes ágyakon aludtunk, összesen 12-en egy szobában. A folyosón volt egy nagy fürdő tusolókabinokkal, WC-kabinokkal. Rajtunk kívül még több csapat is a KISC-ben táborozott. A reggelire legtöbbször müzlit, sonkás szendvicset kaptunk, ebédre is ekkor kellett csomagolni, vacsorára ettünk meleg ételt. Nem panaszkodom, nagyon finomak voltak!
 
Sajnos nem esett elég hó, így az előre meghirdetett programok nagy része elmaradt, de így is rengeteg szuper téli cserkészprogramon vehettünk részt. Már az első nap nagyon sűrű volt, délelőtt kalandpark és mindenféle csapatépítő feladat, curling (a sport, ami a tv-ben igencsak unalmasnak tűnik, de játszani remek móka volt), este pedig egy hatalmas téli olimpia.
Második nap egy olyan programon vehettünk részt, amit 17 éve várnak a helyiek, ugyanis olyan régóta nem fagyott be az Oeschinensee úgy, hogy nem esett rögtön rá hó. Este nemzetközi estet tartottunk, ahol minden ország bemutatkozott. Tudatosan ugyan nem készültem semmivel, de egy-kettőre összegyűlt egy asztalnyi dolog.
A harmadik nap igazán különleges volt több szempontból is. Reggel mindenki kapott egy szánkót, egész napra az lett a társunk. A kirándulás körülbelül 8 km-es volt, végig hóban, szikrázó napsütéssel és lélegzetelállító kilátással. Másik különlegesség, hogy a bakancsom félig-meddig feladta a szolgálatot, de szerencsére egy kis trükkel egyben tudtam tartani estig. A túra csúcspontja pedig a szánkózás volt, gyakorlatilag a visszaúton végigszánkóztunk. Hihetetlen volt, kristálytiszta égbolt, hegyek, napsütés és csak szánkózol :-) Este pihenésképpen parázson sütöttünk édeskenyeret és csokisbanánt.
Következett is a negyedik és egyben szabadnap. Kis csoportok alakultak ki és mindenki ment arra, amerre akart. Lisanne (NL), Lea (CH) és én Stockhornba utaztunk. A tropára ment bakancsom miatt nem sokat túráztunk. Viszont láttunk igazi szánhúzókutyákat, akik még szánt is húztak. A nagy túrázást egy igluban némi brownie-fogyasztással és forró teával zártuk. Az estét már nagyon vártam, ugyanis szilveszteri buli volt, minden KISC-ben lakó együtt vacsorázott és együtt táncolta át magát az újévbe.
Az ötödik nap nem volt túl aktív a csapat, de talán ez január 1-jén érthető :-) A nap a nyugis programok jegyében telt, készítettünk bringameghajtásos turmixgéppel smoothie-t, illetve skót zoknikért harcoltunk (a kép szemlélteti:-). Este búcsúvacsora és tábortűz következett. Nagyon gyorsan eljött ez az este, úgy elrepült ez a pár nap!
A hatodik nap reggelén elbúcsúztunk egymástól, de szerencsére nem örökre! 13 helyen várnak szeretettel a cserkésztestvéreim!
Mivel a repülőjáratom csak másnap korán reggel volt, elindultunk Zürich felé. Tettünk Bernben egy kis sétát, de a szakadó esőben a nehéz táskákkal nem boldogultunk. Zürich következett, ott már kevesebb esővel. Lea annyira rendes volt, hogy elintézte nekem, hogy ne kelljen a repülőtéren éjszakáznom, így egy cserkészismerősénél aludhattam éjszaka. Másnap délután ismét a budapesti levegőt szívhattam.
 
Örülök, hogy sikerült eljutnom Kanderstegbe. Remélem, hogy ez még csak a kezdet és lesz még lehetőségem eljutni nemzetközi cserkésztáborba, mert életre szóló élmény!

Geiger Edit

12642481_1053084581400691_4227563994673890224_n.jpg

12651091_1053084171400732_4630441679126514459_n.jpg

12651239_1053083754734107_862129195942079807_n.jpg

12651239_1053083871400762_1765393247283244541_n.jpg

12654664_1053084501400699_347533826088236425_n.jpg

12658055_1053084394734043_4276961280821547271_o.jpg

12697031_1053084074734075_6247624867865947854_o.jpg

12696936_1053084904733992_2378779158774142197_o.jpg

12661978_1053084874733995_6742365389673704760_n.jpg

Tisza-tavi cserkelés

Folyamatosan változó táj, egy állandóan mozgásban lévő közegben. Ugyanazt a mozdulatsort ismétled századszor, ezredszer, mégis minden húzás más. A monotonitás és a pillanatról pillanatra átváltozó, ezért sosem rajtacsíphető jelen, ami éppen ezért a jelenlét teljes bizonyosságával ajándékoz meg – ez az élmény a futásnál is nagyon megnyugtat, mert összebékül benne az ellentmondásosság az igazsággal. Az, hogy élek, és hogy ez jó, éppen ezekben a helyzetekben bontakozik ki leginkább. Éppen ezt az ajándékot kaptam meg a Tisza-tavi vízitúrán, ahol a soroksári cserkészekkel együtt vettünk részt a nyáron néhányan a közösségünkből.

Amúgy nem biztos, hogy támogatnám két majdnem ismeretlen társaság összekeverését, még ilyen rövid időre se, mert minden közösségnek megvannak a szabályai, és a cserkészekről lehet is tudni, hogy nem azok a „laza fickók”, de ebben az esetben nagyon szerencsésen bele tudtunk simulni a legtöbb programjukba. Imádkozni mi is szoktunk, és az is jó volt, hogy nagyon komolyan vették a vízi viselkedést. Rövid időt, két éjszakát töltöttünk el velük, de mivel nekünk semmi sem volt kötelező, ezért szivesen csináltam mindent úgy, ahogy ők. Esténként például ültünk a tábortűznél, és énekeltünk, de főleg népdalokat, amik nem idegesítenek úgy, mint az unalomig ismételt, sokszor - valljuk be - elég bárgyú műdalok. És mindkét este előbukkant egy-egy ősz hajú, „inaktív” cserkész hölgy vagy úr, és annyira örültek, hogy cserkészeket látnak, hogy ott ültek, és énekeltek velünk a tűznél. A tekintélyelvűséget csípőből elutasító énemet éppen ez győzte meg arról, hogy annyira nem lehet rossz cserkésznek lenni…

Sejtettem, hogy evezni is szeretni fogok, és így is lett. Nagyszerű vezetőnk volt Gyöngy Ferkó személyében, aki Bernát erdésztársa, és bennszülött, vagyis mindent tud a tóról, és ismeri, mint a tenyerét. Olyan vadregényes helyekre kalauzolt el bennünket, amiket szerintem sosem találtunk volna meg magunktól – vagy az én esetemben: ahonnan sosem találtam volna ki magamtól. Nem csoda, hogy filozófikus eszmefuttatásokba kezdtem, miközben a tájban gyönyörködtünk, és az volt az érzésem, mintha ott, a szemem láttára bontakozna ki egy allegória az evezés és az élet kapcsolatáról. Egy hajóban ülhettem Danival, a férjemmel, és Szász Csaba volt a kormányosunk. Csaba nem sokat mondott az evezésről, csak akkor szólt, ha fordítva fogtam a lapátot, de azt azért elmondta, hogy csak akkor tudunk jól haladni, ha egyszerre merítjük vízbe az evezőt, és egyszerre húzunk. Az első fél órában még próbáltam Danit irányítani, hogy hogy-is-mint-is-húzza úgy és akkor, hogy nekem kényelmes legyen, de aztán már csak arra figyeltem inkább, hogy a ritmusunk összhangban legyen. És nagyon jól ment: szépen siklottunk, és még a karom, vállam, lábam fáradtsága is jólesett. Néha gyanakodva tekintgettünk hátra: nem Csaba húzza-e iszonyú erővel a hajót, és azért suhanunk, de mindig biztosított bennünket róla, hogy jól csináljuk, és így tovább. Úgyhogy csak mentünk, és a csönd is olyan jó volt, csak a víz halk csobbanásait, meg a levegővételeinket lehetett néha hallani, és a napsütés is pont olyan folyékony lett, mint a víz, és sárga mint a méz. És akkor jutott eszembe, hogy ezt csináljuk minden nap, evezünk - vagyis élünk, de egyáltalán nem mindegy kivel, mert minden azon múlik, hogy akarsz-e, tudsz-e vele egy ritmusban húzni. És az is nagyon fontos, hogy ki kormányozza a hajót: valaki, akit nem látsz, de azért van beleszólásod, hogy ki legyen ő. Van, akinek a pénz a kormányosa, másoknak a többiek véleménye, egyeseket az irigység vezet, és így tovább, végigmehetnénk az összes főbűnökön. De azért vannak olyanok, akik belátták, hogy ha már nem lehetnek ők a kormányosok, akkor legalább olyat válasszanak, aki biztosan jobban tudja, hogy hogyan juthatunk ki a susnyásból, és nem borítja be a hajót az első hullámnál.

Aznap nagyon könnyű volt dicsérni a kormányosunkat – a hajóbelit, és a mindenütt jelenlevőt is. Fürödtünk, nevettünk, eveztünk, hallgattunk, beszélgettünk. Éltünk. Bárcsak minden nap ilyen jól menne az evezés…!

Sz. H. E.

Köszönjük szépen, Edina!

dscn2210.jpg

dscn2202.jpg

dscn2211.jpg

dscn2214.jpg

dscn2216.jpg

dscn2220.jpg

dscn2229.jpg

dscn2233.jpg

 

Az októberi kiscserkész hétvége krónikája

Csütörtök délután indultunk a kiscserkészekkel Pilisszentivánra. Mikor odaértünk, lepakoltuk a holminkat a szobákba, majd a kicsik egy furcsa alakkal találták szembe magukat: Hipotalamusz professzorral. Ő kivezette őket a házból, a zászlófelvonás helyszínére, ahol még több különös „idegen” várta őket. A professzor el is árulta, hogy időgépekkel dolgozik, és sikerült is kikísérleteznie egyet, amelynek segítségével különböző érdekes korokból származó embereket tud bemutatni nekik. Megismerkedtek hát Ős-Edittel, az ősasszonnyal, akinek még csontot is találtak a hajában, Szép Helénával, akit sokszor csak a világszép hercegnőként emlegettek, Kicsi Hansszal, a világháborús katonával, Hédinnel, a vikinggel, akinek Mikulásra hajazó szakálla volt, Bi-Pivel, a cserkészet megalapítójával, akinek köszönhetően sokat gyarapodhatott a cserkésztudásuk, valamint Joe-val, a cowboyjal és Vörös Hajnallal, az indiánlánnyal, akik sokszor vesztek ugyan össze a vadászterületeken, de a tábor végére elásták a csatabárdot.

Az első tábortűznél a kicsik aláírtak egy szerződést, amelynek segítségével részt vehettek az időutazásban, és sokat segítettek abban, hogy Kicsi Hans és Vörös Hajnal jobban is megismerkedhessenek egymással, hiszen nem beszélték a másik nyelvét, de ezt az ismerkedős játékok orvosolták.

Másnap reggel az egyik kiscserkésztől sajnos meg kellett válnunk, mert úgy lebetegedett, hogy haza kellett mennie.

Ezután a professzor új vendéget mutatott be nekünk, Morgan kapitányt, a nagy kalózt. Sajnos, mialatt őt elhozta hozzánk a régmúlt időkből, az időgép tönkrement, és darabjaira hullott útközben. Szerencsére a gondos Hipotalamusz készített egy repülési térképet, mely alapján megpróbáltuk visszakövetni az útvonalat, így kirándulni indultunk, hogy a bátor kiscserkészek segítségével helyreállítsuk az időgépet, különben a már barátaikká vált, különböző korokból érkezettek a mi századunkban ragadtak volna.

A kirándulás alatt gyönyörű erdőkben jártunk a kissé csípős őszi időben, és ebédre finom cserkészkolbászos kenyeret ettünk. Mire visszaértünk a szállásunkra, sikerült az összes alkatrészt összegyűjteni, így a professzor el is vonult, hogy megpróbálja újra összerakni a gépet.

Ezalatt az itt maradottak az időutazók segítségével növelték cserkésztudásukat. Később Bi-Pi és a cowboy vezetésével elindultak a közelben található szuper játszótérre, ahol még kötélpálya is volt, és mire visszaértek, a vacsora már készen várta őket.

Sajnos még egy kiscserkésztől kellett elbúcsúznunk, őt is betegség miatt vitték haza a szülei.

A tábortűzre most már minden őrs mókával készült, melyekben nem szabadott megszólalni, és a tábor egy-egy eseményét dolgozták fel, így nagyon vicces pantomimjátékok születtek az érkezésről, a kirándulásról és a játszótérről is.

A három időutazó lány, Ős-Edit, Szép Heléna és Vörös Hajnal sok játékot és dalt ismertettek meg a kicsikkel eközben, így mindenki fáradtsága ellenére vidáman tért aludni.

Nem is számítottak arra, hogy még egy meglepetés vár rájuk, azonban ahogy pizsamába bújtak, bekötött szemmel kivezették őket a szobájukból, és székekre ültették őket.

Így egy hangjáték formájában hallgatták meg az esti mesét, ahol még a kacsa is gágogott, hallani lehetett a tehenek patáinak dobogását és a főszereplő furulyajátékát is.

Ezután már valóban lefeküdtünk, és mindenki úgy aludt másnapig a sok kaland után kifáradva, mint a bunda.

Másnap reggeli közben a professzor sajnálattal jelentette be, hogy nem sikerült megszerelnie az időgépet, azonban ezután szerencsésen felfedeztek még egy darabot, amit Hipotalamusz elfelejtett beletenni, és láss csodát! Az időgép megjavult! Az időutazók el is tűntek, még elbúcsúzni se maradt idő tőlük!

Hamarosan azonban megjelentek a vezetők, akik azt állították, hogy dugóba keveredtek, ezért értek ide csak ilyen későn, a kicsik azonban sokáig kételkedtek ebben, valamiért azt bizonygatták, hogy ők valamiféle időutazók voltak.

Reggelit követően izgalmas egy perces feladatokat kellett végrehajtanunk, melyek között volt almából toronyépítés, tollelkapás, hangfelismerés és még sok vicces verseny.

Mikor befejeztük ezt a játékot, újra kirándulni indultunk, bár most csak rövidebb utat tettünk meg, így ebédre vissza is értünk. Ebéd után gyorsan összepakoltuk a táskáinkat, kitakarítottuk a szállást, és már következett is a zászlólevonás.

Itt mindenki kapott egy-egy apró villáskulcsot, hogy ha valaha elromlott időgép akadjon a kezünkbe, mindig legyen mivel megjavítanunk. Minden kiscserkész meg lett dicsérve, hiszen még a legkisebbek is ügyesen vették az akadályokat, és sok értékes segítséget nyújtottak.

Alig hittük el, hogy máris véget ért a hétvége, ami alatt rengeteg új élménnyel gazdagodtunk, de hamarosan már újra a Pázmáneum előtt álltunk, és nemsokára haza is értünk, de az biztos, hogy nem felejtjük majd el az időgépekkel való tapasztalatainkat.

Nóri

dscn3430.JPG

dscn3691.JPG

dscn3523.JPG

dscn3684.JPG

dscn3681.JPG

süti beállítások módosítása